Media

Aktuella debattinlägg, pressmeddelanden, yttranden och remissvar från Stockholms Naturskyddsförening.

Dagens Samhälle 2022-09-22
”Våra storstäder behöver fler träd”

Debattinlägg om trädens betydelse i städer. Trots att de flesta partier säger att det behövs fler träd så minskar trädbeståndet i Stockholm.

Dagens Samhälle

Mitt i Stockholm 2022-09-02
Högt eller lågt – byggande i stan splittrar partierna

Artikel om vår valdebatt i Kungsträdgården 31 augusti.

Mitt i Stockholm
Inspelning från valdebatten

Inlägg till ärendet Stadsövergripande trädmål
2022-08-25

Föreningen har lämnat ett inägg till Exploateringsnämnden i ärendet Stadsövergripande trädmål. Vi ser potential i de nya trädmålen men anser samtidigt att de måste skärpas i flera avseenden för att ge önskad effekt.

Inlägg Stadsövergripande trädmål

Mitt i Söderort 2021-12-13
M-löftet: Inga fler byggen i Herrängsskogen

Vår ordförande har uttalat sig angående planerna på att bygga 200 bostäder i kanten av skyddsvärda Herrängsskogen.

Mitt i Söderort

Yttrande över handlingsplan för hållbar plastanvändning
2021-11-29

Föreningen har svarat på Stockholms stads remiss av Handlingsplan för hållbar plastanvändning 2022–2026. Yttrandet är framtaget av föreningens Kemikaliegrupp som ställer sig generellt positiv till handlingsplanen men uttrycker några viktiga synpunkter.

Yttrande handlingsplan plast

Natursidan 2021-11-08
Gamla ekar i Stockholm skickades till värmeverk

Vår ordförande har uttalat sig angående att ett flertal hundraåriga ekar har avverkats vid ett nytt bostadsbygge och skickats till värmeverk.

Natursidan

Yttrande över Stockholms stads cykelplan
2021-08-30

Stockholms stads cykelplan är ute på remiss. Föreningen har lämnat synpunkter och anser att cykelplanen över lag utgör en bra grund för fortsatt arbete men skulle behöva förbättras på vissa punkter.

Yttrande cykelplanen

Svar på Stockholms stads inlaga till Mark- och miljödomstolen
2021-08-25

Föreningen har tidigare överklagat Stockholms stads dispens för sjötippning av förorenade snömassor. Stockholms stad har yttrat sig angående detta. Föreningen har nu svarat på stadens inlaga och vidhåller att det finns bättre alternativ för snöhanteringen i innerstaden.

Särskilt yttrande sjötippning

Uttalande i radio P4 angående dispens för sjötippning av förorenad snö
2021-06-01

Stockholms stad har fått dispens från förbud mot dumpning för att i ytterligare fem år få tippa förorenad och skräpblandad snö från innerstaden ner i vårt vatten. Föreningen har överklagat detta till Mark- och miljödomstolen. Enligt miljöbalken bör bästa möjliga teknik tillämpas – vi anser att staden bör följa detta gällande snötippning och använda alternativa metoder som fungerar i andra snörika städer. Hör vår ordförande uttala sig angående detta i P4:s morgonprogram, klippet startar 2.17.30 in på sändningen.

Sveriges Radio

Pressmeddelande om skrotdykningen på Nordiska kusträddardagen
2021-05-10

Stockholms dolda soptipp kom upp till ytan när Stockholms Naturskyddsförening agerade kusträddare tillsammans med dykarnätverket Rena Mälaren.

Pressmeddelande 2021-05-10

Dagens Arena 2021-05-05
Striden om Granholmstoppen

Vi har uttalat oss om föroreningsrisken i samband med anläggningen av en ny begravningsplats i en park i Järva.

Dagens Arena

Överklagan till Mark- och miljödomstolen angående dispens för sjötippning av snömassor
2021-04-29

Länsstyrelsen i Stockholms län har beviljat Stockholms stad dispens att dumpa orenad snö i Mälaren och Saltsjön. Föreningen överklagar beslutet och yrkar på att beslutet ändras med beaktande av våra invändningar och krav på striktare villkor.

Överklagan sjötippning

MittiSödermalm 2021-04-24
Naturskyddsföreningen vill behålla grönskan

Insändare i lokaltidningen Mitti om att flera parker på Södermalm är på väg att krympa, vilket vi anser vara mycket problematiskt.

Mitti Södermalm

Yttrande till Mark- och miljödomstolen över energianläggning i Lövsta
2021-03-26

Tillståndet för uppförande och drift av energianläggningen i Lövsta är problematisk eftersom dricksvattnets kvalitet kan riskeras. Föreningen anser att Saltsjön vore en bättre placering, i stället för Mälaren som är dricksvattenresurs för två miljoner människor.

Yttrande Lövsta

Yttrande till Länsstyrelsen över dispens för sjötippning av snömassor
2021-03-13

Stockholms stad ansöker om dispens från förbud mot dumpning för att kunna fortsätta tippa orenad snö i Mälaren och Saltsjön. Föreningen anser det ohållbart att år efter år låta förorenade snömassor, blandat med skräp, dumpas orenat i vattnet när det finns bättre lösningar.

Yttrande sjötippning

Dagens Nyheter 2021-02-03
Lägg ner Bromma flygplats – ersätt med ny stadsdel

Debattinlägg om att regeringen nu måste stänga Bromma flygplats. Flygfältet bör omvandlas till en helt ny stadsdel.
Dagens Nyheter
Insändaren i pdf-format

Sveriges Natur 2020-09-08
Genombrott för talerätt med räddade stadsekar

Reportage om vår miljöseger med de räddade gammelekarna i Kristineberg, plus utslaget i Svea hovrätt som innebar ett genombrott för talerätten för miljöorganisationer i hela Sverige.

Sveriges Natur

Natursidan 2020-03-19
Avverkning av gamla ekar stoppad i domstol – ”ett genombrott”

Reportage om vår dubbel-miljöseger där Stockholms Naturskyddsförening fick rätt i både mark- och miljödomstolen och mark- och miljööverdomstolen. Flerhundraåriga ekar i Kristineberg räddades och beslutet kan få stor betydelse för miljöorganisationer.
Natursidan