• 8/11 –   Föreläsningskväll om hormonstörande ämnen
  • 16/11 – Studiebesök Bromma avloppsreningsverk
  • 22/11 – Gör din egen ekologiska hudsalva
  • 10/12 – Glöggvandring runt Björnhalvön

Läs mer om evenemangen nedtill

8 NOVEMBER: FÖRELÄSNINGSKVÄLL OM HORMONSTÖRANDE ÄMNEN

Välkommen på en inspirerande
och informativ föreläsningskväll om hormonstörande ämnen. Vi kommer bland annat att prata om vad hormon­ störande ämnen är, hur de påverkar oss, vad lagstiftningen säger, var värstingarna finns samt konsumenttips. Vi har bjudit in tre experter som belyser olika aspekter av ämnet: författaren Katarina Johansson, forskaren Joëlle Rüegg och sakkunnig Cecilia Hedfors. Föreläsningarna följs av diskussion där publiken kan ställa frågor.

Datum: 8 November ONSDAG, KL 18.30–20.30

Samling: Naturskyddsförening­ ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr.

Info & anmälan: Senast 6 novem­ ber till kemikaliegruppen@gmail. com.

12 NOVEMBER: HÖSTSTÄDNING PÅ EKUDDEN

På vår egen kretsäng Ekudden i Flatens naturreservat plockar vi ihop och eldar kvistar och grenar från årets röjningar, samt rensar skräp från stranden. När elden har övergått till glöd är det mysigt att grilla, så fyll din matsäck med termos och något att grilla. Ta med oömma kläder. Vi står för redskapen.

Datum: 12 NOVEMBER, SÖNDAG, KL 10–15

Samling: Ängen vid Ekudden, norra stranden av Flatensjön, intill Listuddens gård, ca 2 km söder om Skarpnäcks T­banestation.

Info: Lasse Lidgren, 070­278 08 16, lasse.lidgren@pp.ephone.se.

16 NOVEMBER,: STUDIEBESÖK BROMMA AVLOPPSRENINGSVERK

Vill du veta hur vårt avloppsvatten tas om hand och renas – och vad som ska och vad som inte ska spolas ner i våra avlopp? Då ska du komma med på detta studiebesök. Vi samlas vid Brommaplans tunnelbaneuppgång för en kort promenad till reningsver­ ket. Där kommer vi få veta mer och få en guidning på anläggningen. Obs! Maxantal 20 personer.

Datum: 16 NOVEMBER, TORSDAG, KL 13–15

Samling: Brommaplans T­ banestation.

Info & anmälan: Senast 12 novem­ ber till Elsa Lindahl, elsa.k.lindahl@ gmail.com. tel 070­445 21 27.

22 NOVEMBER: GÖR DIN EGEN EKOLOGISKA DEO OCH SALVA

Sara Nomberg, ekologisk hud­ vårdsterapeut samt medlem i Naturskyddsföreningens kemikalie­ nätverk, föreläser om varför du ska handla miljövänliga hudvårdspro­ dukter. Därefter tillverkar vi varsin hälsosam och effektiv deodorant samt en salva som du kan anpassa efter hudtyp. Möjlighet finns att doft­ sätta produkterna efter önskemål.

Vi tillverkar dessa med ekologiska ingredienser som du får ta med hem. Recepten och info om råvaror får
du också med dig. Begränsat antal platser!

Datum: 22 NOVEMBER, ONSDAG, KL 18.30–20.30

Samling: Naturskyddsförening­ ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr.

Info & anmälan: Senast 9 no­vember till Handla miljövänligt­ gruppen: hmvgruppen@gmail.com. För frågor ring Birgitta på 073­08 276 40.

Avgift: Medlem 60 kr, övriga 100 kr. Betalas på plats via Swish eller kontant i jämna pengar.

10 DECEMBER: GLÖGGVANDRING RUNT BJÖRNÖHALVÖN

Vi går en dryg mil runt Björnö natur­ reservat, som är en halvö som sticker ut från sydöstra Ingarö. Vid stran­ den av Nämdöfjärden rastar vi med glöggdricka. Det blir en rejäl vandring i kuperad terräng. Vi står för alkoholfri glögg till dem som anmäler sig senast 7 december.

Datum:10 DECEMBER, SÖNDAG, KL 9–15

Samling: Buss 474 avgår från Slussen kl 8.06, byte vid hållplats Värmdö marknad till buss 428, avstigning vid hållplats Björnö naturreservat.

Info & anmälan: Senast 7 december till Lasse Lidgren, lasse.lidgren@pp.ephone.se, tel 070–278 08 16.