Paneldebatt – Giftfritt val

Kemikalienätverket paneldebatt

Tid: 21 augusti kl.18-20
Plats: Brygghuset på Norrtullsgatan 12

Kemikalier finns överallt omkring oss och användandet ökar, samtidigt kommer det fler och fler rapporter som visar att det kan finnas ett samband mellan
kemikalier, som är vanliga i vår vardag, och cancer, astma, allergier, diabetes och reproduktionsstörningar. Den 21 augusti bjuder Stockholmskretsens kemikaliegrupp in till en paneldebatt med politiker och branschfolk för att diskutera frågan inför det stundande riksdagsvalet.

Kemikalier finns över allt i vår vardag i möbler, kläder, elektronik, mat. Det finns nanopartiklar i solkrämer, silver i träningskläder, flamskyddsmedel i elektronik och hormonstörande ämnen på insidan av konservburkar. Vad får denna användning för konsekvenser? Vi kan ännu bara spekulera i hur stora effekterna av den ständiga närvaron av kemikalier har på oss, men de misstänks kunna ge bl.a. cancer, astma, allergier, diabetes och reproduktionsstörningar.
Kemikaliefrågan drabbar alla i vårt samhälle och kan få långsiktiga effekter. Det är en fråga som är politiskt och ekonomiskt styrd. Hur ser våra politiker på detta? Har de en handlingsplan för en giftfri vardag? Är det ens möjligt att skapa en giftfri vardag? Vad gör industrin för att minska kemikalieanvändandet? Vi har bjudit in politiker och branschfolk för att höra deras tankar kring frågan och deras strategier för en minskad kemikalienärvaro i samhället. I riksdagsvalet i september kan du göra skillnad och verka för ett giftfritt samhälle.

Hur ska du rösta? Kom och lyssna på:

Jens Holm – Europaparlamentariker 2006-2009, Riksdagsledamot, Vänsterpartiet

Carl Schlyter – Europaparlamentariker 2004-2014, Riksdagskandidat, Miljöpartiet

Roger Tiefensee – Riksdagsledamot, Centerpartiet

Linda Wemmert – Riksdagsledamot, Moderaterna

Åsa Westlund – Europaparlamentariker 2004-2014, Riksdagskandidat, Socialdemokraterna

Louise König – Hållbarhetschef KF och Coop

Björne Olsson – Enhetschef för verksamhetsområdet Naturresurser och miljöeffekter, IVL Svenska Miljöinstitutet

Göran Wall – Ansvarig för kemikalielagstiftning och Ansvar & Omsorg på IKEM

Moderatorer: Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen och Mikael Karlsson, f.d. ordförande Naturskyddsföreningen.

Kostnad: gratis!
Max 200 platser. Kom i tid!

2 thoughts on “Paneldebatt – Giftfritt val